Mest leste :
1.
 Nettradioen er oppe og går igjen
2.
 Myrkdalen Fjellandsby veks
3.
 Felles løft for gleda ved å synga
4.
 Variert meny på Røldalsmarknaden 2018
5.
 Ny aggressiv blautråtebakterie funne i Noreg
6.
 Gir 27 millionar til forsking på Vestlandet
7.
 MS Lindenes på farten
8.
 Ein attraktiv innfallsport til Folgefonnhalvøya
9.
 "Sommarfugl" - livsfilosofi og musikk som går til hjarta
10.
 St. Olav til Ottar Grepstad
11.
 Formidlar lokal kulturarv til førskuleborn i Hardanger og på Voss
12.
 Sju nye reisemål har fått merket for bærekraftig reisemål
13.
 30 millioner til leselyst i Bokåret 2019
14.
 Vil redusera klimagassutslipp frå avskoging i Noreg
15.
 Daniel på femte plass i NM - opninga
16.
 Klar for litt 60 - og 70 - talsmusikk?
17.
 Rekordstor påmelding til Open Gard i jubileumsåret
18.
 Open for det meste av aktivitet
19.
 Den gode sommarkjensla er på plass
20.
 2,35 millionar kroner til kultur i Hordaland

Derfor er påsken reine eggefesten
- Publisert 26. mars 2018 av Mannsåker, Tone Marie
egg[1]
Clik on image for large version
Illustrasjonsbilete

Kvar nordmann et i gjennomsnitt omlag 12,5 kg egg i året. Det vil seia omlag 200 egg per person per år eller omlag eit halvt egg om dagen. (Dette er inklusive egg i baking og annen matlaging.) I påsken vert imidlertid forbruket dobla

Matprat.no fortel at forbruket har vore stabilt i mange år, men dei aller siste åra har ein sett ein svak auke i forbruket.

I påskehøgtida vert forbruket av egg i Noreg, dobla. Då et me omlag 23 millionar egg i løpet av dei fem påskedagane frå skjærtorsdag til 2. påskedag. Det vil seia at kvar nordmann et eitt egg kvar dag i påsken.

Årsaka til at me et meir egg i påsken enn ellers om året, har ifylgje matprat.no noko med eggproduksjon før ein fekk lysregulerte hønsehus å gjera,for før den tid la ikkje hønene egg i den mørke årstida. 

Først då dagane vart lengre sette hønene i gong med verpinga att. Dette falt ofte saman med påsketida, og påsken vart derfor også ein "eggfest" bokstaveleg tala. Ein kokte egga og åt dei, eller bakte dei inn i flotte, fletta brød. Påskeskikkane vekslar frå land til land, men egget står alltid sentralt.

Fakta om egg

Ingen andre matvarer kan måla seg med egg når det gjeld næringsverdi. Protein av høgaste biologiske verdi for kroppen, feitt med mykje umetta feittsyrer (som kyllingen sitt feitt), Vitamin A, D, E og alle vitaminene i B-gruppa. Viktigast å nemna er vitamin B12, som kun fins i animalske matvarer.

Vidare gir egg jern i ei form som er ekstra lett for kroppen å nyttiggjera seg, i tillegg til andre mineral og sporstoff, som alle har sine livsviktige funksjonar i kroppsmaskineriet. Så mange næringsstoffer per kalori er helt unikt ifylgje nortura.no.

Eitt egg veg i gjennomsnitt 63 gram.

Eitt egg består av:

Omlag 57 % eggekvite

Omlag 33 % eggeplomme

Omlag 10 % skal

Andelen plomme og kvite endrar seg litt med storleiken på egga. Dei aller største egga har større andel plomme i høve til kvite, og med små egg er det omvendt. Det er omtrent like mykje eggeskall på kvart egg, det betyr at store egg har tynnare skal enn små egg

Det største egget ein kjenner til her i Noreg, vart lagt i Høyjord i 1993. Egget vegde 210 gram!

Fakta om høner

Arkeologiske funn tyder på at høns vart haldne som husdyr her i jernalderen, for o lag 2500 år siden. I dag har me omlag 3,6 millionar høner og er sjølvforsynte med egg.

Høna legg sitt første egg når hun er omlag 19 veker gamal. Ho verpar nesten eitt egg dagleg, nemleg seks egg i løpet av sju dagar.

En verpehøne vert slakta etter omlag 70 veker. Eggproduksjonen har då byrja å avta og hønene vert slakta og selde som høns eller destruert.
I 2014 destruerte ein her i landet tre millionar høner. I 2017 tok mellom anna NRK initiativ for å fremja aukt forbruk av hønsekjøtt i matlaginga. Fremtiden i våre hender skriv og om tre gode grunnar til å eta høna heller enn å destruera ho.

 Tips noen om denne saken
Sende til flere mottakere? Separer adressene med komma.

VG RSS
1.
 Frykter hevnaksjoner i Malmö: – Nå begynner helvete
En ung gjengleder som overlevde skyteepisoden i Malmö mandag pekes på som det egentlige målet. En hevnaksjon er svært sannsynlig, sier kilder i miljøet til svenske aviser.
2.
 Grensekrisen i USA: Spedbarn skilt fra foreldrene og sendt på tvers av landet
Barn helt nede i tre måneders alder blir fraktet tvers over hele USA for å plasseres i fosterhjem, mens foreldrene er i varetekt. Det kommer frem i en pressemelding fra Borgerrettighetsdepartementet i Michigan.
3.
 Her er hockeyprofilene på skolebenken: Tar hurtigkurs for å bli gode barnetrenere
OLYMPIATOPPEN (VG) Norges Ishockeyforbund tar grep for å bedre talentutviklingen i Norge. Med et «fast track»-trenerkurs har det bragt frem engasjement hos hockeyprofilene Patrick Thoresen (34) og Ole-Kristian Tollefsen (34).
4.
 Ny rapport: Innvandring splitter Norge
Nordmenn er splittet i spørsmålet om landet bør ta inn flere innvandrere. Den store asylstrømmen for tre år siden ser imidlertid ikke ut til å ha gitt et mer negativt syn på innvandring.
5.
 Raymond Johansen om romfolk-tilbud: Listhaug feilinformerer
Raymond Johansen mener Sylvi Listuaug fraskriver seg ansvar i saken om overnattingstilbudet for romfolk i Oslo. Det avviser Listhaug.
6.
 Christian Eriksen til VG om VAR-VM: – Det har blitt mange straffer
VITJAZEVO (VG) Christian Eriksen ser positivt på VAR-teknologien, mens Chelseas Andreas Christensen innrømmer at han fryktet VAR-straffe imot i VM-åpningen. Åge Hareide er atskillig med kritisk enn sine spillere: – Det fjerner noe av sjarmen med fotball.
7.
 Stormy Daniels-advokat om USAs nye grensepraksis: – Ondskap av episke dimensjoner
MCALLEN, TEXAS (VG) Han har blitt kjent som advokaten til pornostjernen som angivelig hadde et seksuelt forhold til president Donald Trump. Nå representerer Michael Avenatti over 50 mødre som har blitt fratatt sine barn på grensen til USA.
8.
 Morgenoppdatering 20.06.18
Dette er noe av det viktigste som skjedde i natt.


Søk på Radiofolgefonn.no


LOKALE KAMERA

ODDA

VOSS

KVINNHERAD

EIDFJORD

ULLENSVANG

KVAM - ÅLVIK

BERGEN

FOLGEFONNA

GRANVIN


VEGKAMERA

LÅTEFOSS

KLØVET

SELJESTAD

RØLDALSTUNELLEN

VELURE

KVAMSKOGEN

SVELGANE / SKJERVET

EVANGER

VINJE VEST

DYRANUT

HAUKELI

HARDANGERBRUA


Dekningsområde & frekvens

Odda
 Fm:104-104,2-105,5-106
Ullensvang 
 Fm:101-105,2
Voss
 Fm:101,5-104-104,4-104,8-106,3
Granvin
 Fm:101-107,3
Ulvik
 Fm:107
Eidfjord
 Fm: 104-105,9
Kvam
 Fm:104-106-107,3
Jondal
 Fm: 106-107,3
Frekvenskart

Levert av MindIT Solutions AS i samarbeid med Aarekol IT Kompetanse